Bibliografické údaje:
Název: O formaci kazatelů
Autor: Humbert z Romans
Nakladatel: Krystal OP
Ediční řada: Thesaurus
Překlad: Česká dominikánská provincie
Úvodní studie: Benedicta Hübnerová
Jazyk: český
Obálka: Tereza Šormová
Rok vydání: 2016
Vazba: vázaná
Počet stran: 240
Rozměry: 13,5 × 21,2 cm
ISBN: 978-80-7575-022-8
Ukázky:
Další zase pilně pracují na tom, aby měli hodně co říci, opakují části svých kázání nebo používají příliš mnoho příkladů z Písma, uvádějí dlouhé seznamy autorit nebo řetězce důkazů či názorných příkladů, případně hromadí spousty různých slov, aby vyjádřili to samé, nebo opakují tutéž myšlenku stále dokola, přednášejí nekonečné úvody nebo vyloží všechny významy jediného slova. To všechno jsou hrubé chyby v kázání. Přiměřené množství deště je pro plodnost země dobré, ale přílišné množství ji prostě zaplaví. Rozumné množství jídla je pro žaludek dobré, ale proti přílišnému množství se žaludek bouří. Krátký akt uctívání povzbuzuje zbožnost, ale dlouhý lidi uspává. Stručné kázání je tedy užitečné, ale to, jež trvá příliš dlouho, nikoli. Takže dobrý, chytrý kazatel by se neměl soustředit na to, aby měl co říci, spíš by se měl naučit, jak to, co chce říci, vtěsnat do rozumného času. A když zjistí, že toho chce říci příliš, měl by to méně důležité vypustit, aby tak čeledi dával jako dobrý správce (srov. Lk 12, 42) přiměřené množství pšenice, a nikoli všechno, co sklidil.
Jiní si vyberou delší text, ve kterém je několik myšlenek, z nichž některé nejsou příliš prospěšné, a pak komentují každý drobný detail, ať už je důležitý, nebo ne. To je jako chtít připravit jídlo z krávy a uvařit jeden chod z rohů, druhý z kůže, třetí z kopyt a tak dál, dokud by se kráva nespotřebovala. To není rozumný způsob vaření. Chytrý kuchař připraví pokrm z nejlepších částí zvířete a zbytek odloží.
Začtěte se do ukázky z knihy
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.